E-learning: Omgaan met de psychosociale gevolgen van het onvermogen tot eten

Beschikbaar via https://www.voedingenkankerinfo.nl/elearning/#/

Post HBO cursus Voeding bij kanker:  Verdiepingsmodule op 21 april 2020

Diëtisten in alle sectoren zien cliënten met een grote verscheidenheid aan oncologische aandoeningen. Goede kennis over zeer diverse aspecten van voeding bij kanker in diverse stadia is voor hen onontbeerlijk.
De post HBO cursus vindt plaats in de Jaarbeurs te Utrecht en bestaat uit

0nderwerpen:

Spiermassa in relatie tot chemotoxiciteit bij chemoradiotherapie, de rol van micronutriënten in de oncologie en de afwegingen en keuzes bij de behandeling van een patiënt met diabetes en een oncologische aandoening zijn de centrale thema’s van deze dag.

 Informatie en aanmelding via de site van PIT Actiefhttps://www.pitactief.nl/scholing/voeding-bij-kanker-2019/

 

Taste of recovery: Smaakstoornissen na chemotherapie, 18 april 2020

Hoe ontstaan deze smaakstoornissen en wat zijn de oplossingen?

Bestemd voor:

– patienten, studenten (geneeskunde, Voeding en Dietetiek), medische sector

Meer informatie via Instagram:  taste_of_recovery 

Symposium Kwetsbaarheid en veerkracht: een krachtig samenspel, 15 juni 2020

 Meer informatie en aanmelden:  https://www.faithresearch.nl/

 

Frailty Summer School 2020, 14-19 juni in Groningen en Leeuwarden

Informatie en aanmelden: https://www.faithresearch.nl/  

 

Leergang Voeding bij chemotherapie

De leergang biedt inzicht in chemotherapie en targeted therapie met de consequenties voor de voeding en voedingsinterventies. Smaak- en geurveranderingen, mucositis, misselijkheid en braken en diarree en obstipatie zijn de klachten die centraal staan.

De leergang geeft verdieping via stevige zelfstudie, een contactdag met de docenten en eigen casuïstiek met persoonlijke begeleiding.

Informatie en aanmelding via de site van PIT Actiefhttps://www.pitactief.nl/scholing-voedingnl2019-2/

 

Basiscursus sondevoeding

In deze cursus hoor je in één dag wat je moet weten voor de begeleiding van een patiënt met sondevoeding.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Indicaties
  • Stappenplan
  • Berekening voedingsbehoefte en keuze sondevoeding
  • Route van voeden (neus-maag, duodenum, peg, peg-j, jejunostomie)
  • Continue versus in porties en nachtelijke sondevoeding
  • Het refeedingsyndroom: herkennen, voorkomen en behandelen
  • Aandachtspunten bij verschillende patiëntengroepen (ouderen, kinderen, palliatie)
  • Voeding en vocht naast de sondevoeding
  • Materialen (sondes, pomp)
  • Informatie en aanmelden via de site van Focus op Voedinghttp://www.focusopvoeding.nl/cursus/dietist/basiscursus-sondevoeding