Podcast Taste of Recovery. Geur- en smaakstoornissen komen veel voor bij kankerpatienten. Hoe ontstaan ze en wat kunnen we er aan doen? In 5 afleveringen voeren we gesprekken met zorgprofessionals, patienten en bedrijven.
lnkd.in/ggizH7S
E-learning: Omgaan met de psychosociale gevolgen van het onvermogen tot eten
Beschikbaar via https://www.voedingenkankerinfo.nl/elearning/#/
E-learning: Gesprekshulp psychosociale gevolgen van het onvermogen tot eten
Mensen met kanker hebben vaak moeite met eten. Als het eten moeilijk gaat kunnen er allerlei gevoelens ontstaan. In plaats van lekker genieten van eten kan de maaltijd een worsteling zijn. Dit kan mensen boos of verdrietig maken. Deze gevoelens kunnen ook ontstaan wanneer anderen niet begrijpen dat het eten moeilijk gaat. Ook bij de naasten kunnen gevoelens ontstaan. De naasten kunnen bezorgd zijn, of zich verantwoordelijk voelen voor het eten
https://www.voedingenkankerinfo.nl/gevoelens-door-het-moeilijk-eten/
Sondevoeding bij herstel van COVID-19: thuis of in het verpleeghuis
Herstel van COVID-19 is moeizaam. Veel patiënten zijn daarom nog lange tijd afhankelijk van sondevoeding. De meesten van hen zullen thuis of in het verpleeghuis herstellen, om de ziekenhuiszorg te ontlasten. De snelcursus met online consultatie biedt de noodzakelijke kennis om goede sondevoedingszorg aan deze patiëntengroep te kunnen leveren. De cursus bestaat uit digitale presentaties, naslagwerken met specifieke voedingskennis voor deze aandoening en een online consultatie van een deskundige diëtist
https://www.focusopvoeding.nl/cursus/dietist/sondevoeding-bij-herstel-van-covid-19/
Leergang Voeding bij chemotherapie
De leergang biedt inzicht in chemotherapie en targeted therapie met de consequenties voor de voeding en voedingsinterventies. Smaak- en geurveranderingen, mucositis, misselijkheid en braken en diarree en obstipatie zijn de klachten die centraal staan.
De leergang geeft verdieping via stevige zelfstudie, een contactdag met de docenten en eigen casuïstiek met persoonlijke begeleiding.
Informatie en aanmelding via de site van PIT Actief: https://www.pitactief.
Basiscursus sondevoeding
In deze cursus hoor je in één dag wat je moet weten voor de begeleiding van een patiënt met sondevoeding.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Indicaties
- Stappenplan
- Berekening voedingsbehoefte en keuze sondevoeding
- Route van voeden (neus-maag, duodenum, peg, peg-j, jejunostomie)
- Continue versus in porties en nachtelijke sondevoeding
- Het refeedingsyndroom: herkennen, voorkomen en behandelen
- Aandachtspunten bij verschillende patiëntengroepen (ouderen, kinderen, palliatie)
- Voeding en vocht naast de sondevoeding
- Materialen (sondes, pomp)
- Informatie en aanmelden via de site van Focus op Voeding: http://www.
focusopvoeding.nl/cursus/ dietist/basiscursus- sondevoeding