Voor patiënten en hun naasten

LWDO de specialist op het gebied van Voeding en Kanker

u

Wat kan een oncologiediëtist betekenen

Eén op de drie mensen krijgt ooit kanker. Veel mensen hebben daarbij vragen over hun voeding. Een oncologiediëtist kan je (hierbij) helpen. De oncologiediëtist beantwoord jouw voedingsvragen voorafgaand, tijdens en/of na afloop van de behandeling en geeft advies op maat, passend bij jouw persoonlijke situatie (en wensen).

Het effect van kanker en de dieetbehandeling kan per persoon erg verschillen. De oncologiediëtist is expert op het gebied van voeding en kanker. De oncologiediëtist kan je helpen in de verschillende fasen van de behandeling en daarna.

Behandeling

Kanker en de behandeling vergen veel van het lichaam. Het is nuttig om al voor de start van de behandeling te zorgen dat je zo fit mogelijk kan beginnen aan de behandeling. 

Vaak spelen problemen die samenhangen met eten een rol voor, tijdens en na de behandeling van kanker. Onbedoeld gewichtsverlies komt vaak voor, net zoals toename in gewicht en klachten die het moeilijk maken om te eten. Dit zorgt voor verlies van spieren en conditie en dat vergroot het risico op ondervoeding. Ondervoeding heeft een nadelig effect op het resultaat van de behandeling.

De oncologiediëtist kan je helpen in de verschillende fasen van de behandeling en daarna. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

Tijdens de behandeling:

  • zo goed mogelijk gevoed blijven
  • zo fit mogelijk te zijn

Na de behandeling: 

  • na de behandeling helpen sneller te herstellen

En daarna:

  • bij vragen als je niet meer beter wordt, maar zo lang mogelijk in een goede conditie wil blijven
  • bij vragen over eten en drinken in de laatste fase van het leven (meer info)

  • onbedoeld gewichtsverlies (meer info)
  • onbedoelde gewichtstoename
  • ondersteuning bij het behouden van spiermassa
  • verminderen van klachten die samenhangen met voeding bijvoorbeeld: misselijkheid, pijn, smaakverandering of een slechte eetlust
  • voedingsadvies afgestemd op persoonlijke situaties
u

Wanneer is een oncologiediëtist nodig

Heb je problemen met je voeding of vragen over voeding bij kanker, raadpleeg dan een oncologiediëtist. Soms is één afspraak bij een oncologiediëtist al voldoende om jouw vragen te beantwoorden. Vind hier een oncologiediëtist bij jou in de buurt www.verwijsgidskanker.nl

Wij (LWDO/ diëtisten) spreken van onbedoeld gewichtsverlies, wanneer je afvalt, zonder dat je hiervoor moeite doet. Stel je bent gezonder aan het eten, minder snoepen, meer bewegen en je valt af, dan val je bewust af. Eet je minder, omdat je minder honger hebt. Of je smaak is verandert, en val je hierdoor af, zonder dat je het wil. Dan is er sprake van onbedoeld gewichtsverlies. En kan het zijn dat je ondervoed raakt.
Maar er spelen meer factoren mee om te beoordelen of je risico op ondervoeding loopt. Hiervoor kun je de PGSGA-SF invullen.

u

Wat is een dieetbehandeling bij kanker

Tijdens het eerste gesprek zal de oncologiediëtist gegevens verzamelen die relevant zijn voor een goede behandeling. Denk aan persoonsgegevens, medische gegevens, leefpatroon en voedingsvoorkeuren. Daarna zal de diëtist een diëtistisch onderzoek uitvoeren. Dat houdt in dat de diëtist de hulpvraag, verwachtingen, motivatie, huidige voeding en eventuele klachten navraagt. Daarop stelt de oncologiediëtist een behandelplan. Dit is altijd op maat, afgestemd op jouw wensen en behoeften. Samen worden doelen bepaald. De oncologiediëtist let hierbij op de hoeveelheid energie, eiwitten en of het alle benodigde voedingsstoffen bevat.

Soort kanker

Verschillende vormen van kanker geven vaak verschillende voedingsproblemen. Bijvoorbeeld bij long- en alvleesklierkanker vallen mensen vaak onbedoeld af, terwijl bij borst- en prostaatkanker mensen regelmatig last hebben van onbedoelde gewichtstoename.

u

Waarop zijn de adviezen van een oncologiediëtist gebaseerd

De adviezen van oncologiediëtisten zijn gebaseerd op wat we weten uit wetenschappelijk onderzoek (evidence based), aangevuld met wat we weten uit de praktijk voor onderwerpen waar nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is (practice based).

De optimale zorg per ziekte is vastgesteld in kwaliteitsstandaarden, zoals behandelrichtlijnen en zorgstandaarden. Ze zijn gebaseerd op kennis, expertise en ervaringen uit de praktijk en op resultaten van onderzoek.

u

Wie mag zich oncologiediëtist noemen

Wie mag zich dietist noemen

Een diëtist noemt zich een oncologiediëtist wanneer deze voldoende werkervaring (> 2 jaar werkervaring) heeft. En scholing over voeding bij kanker heeft gevolgd. Hierdoor heeft een oncologiediëtist specifieke deskundigheid om voedingsadvies bij kanker te geven en te behandelen.

Klik hier voor de Kwaliteitsnormen voor diëtisten met aandachtsgebied oncologie.

Waar vind ik een oncologiediëtist

Oncologiediëtisten werken in instellingen bijvoorbeeld in het ziekenhuis en in de eerste lijn bijvoorbeeld bij de thuiszorg of in eigen praktijken.

  • Ziekenhuis: over het algemeen werkt een oncologiediëtist samen met een specialist. Deze en/of oncologieverpleegkundige of casemanager kan je doorverwijzen naar de oncologiediëtist in hun ziekenhuis.

 

  • Thuis: een oncologiediëtist bij jou in de buurt vind je in de verwijsgidskanker.nl. In deze gids zijn dietisten uit de 1e lijn, ziekenhuizen en radiologische centra opgenomen. Naar een diëtist in de 1e lijn kan een specialist, oncologieverpleegkundige, case manager je ook verwijzen. Dat kan ook je huisarts of oncologisch fysiotherapeut. De diëtist in de 1e lijn is vrij toegankelijk, dat betekent dat je ook zonder een verwijzing terecht kan.

Wordt de behandeling van een oncologiediëtist vergoed

Ja, de behandeling van diëtist wordt vergoed.

In de instelling waar je verblijft en/ of wordt behandeld zijn de kosten van een oncologiediëtist vaak onderdeel van de totale behandeling. Dit noemen ze DBC’s (Diagnose behandel combinaties).  

Vanuit de basisverzekering wordt er per kalenderjaar 3 uur dieetadvisering van een diëtist  vergoed. Beide manieren van vergoeding valt binnen je eigen risico, behalve bij kinderen onder de 18 jaar.

In de aanvullende verzekeringen worden soms extra uren dieetadvisering vergoed. Dit is per aanvullende verzekering verschillend. Hiervoor kun je het beste navraag doen bij je eigen zorgverzekeraar.

w

Vragen over voeding en kanker

Hoe kan ik mijn weerstand verbeteren bij kanker?

Mag ik citrusfruit eten
bij chemotherapie?

Mag ik vlees eten als ik kanker heb gehad?

Dit is een greep uit de vragen die wij, als oncologiediëtist, vaak horen. De antwoorden staan op Voedingenkankerinfo.nl .
Hier worden vragen beantwoord over voeding en de preventie van kanker, voeding rondom de behandeling van kanker en voeding na de behandeling van kanker.

Voedingenkankerinfo.nl is een programma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF).

Het WKOF werkt samen met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), de Wageningen universiteit, de landelijke werkgroep diëtisten oncologie (LWDO) en met kanker.nl.

voeding.prinsesmaximacentrum.nl/nl

Antwoorden op veel gestelde vragen over voeding en kinderkanker op basis van wetenschap en praktijk, voedingstips voor het omgaan met veelvoorkomende klachten en recepten ter inspiratie. De website is een samenwerking tussen het Prinses Maxima Centrum en Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Logo Prinses Maxima Centrum

Ervaringsverhalen

Contactformulier