Masterclass Oncologie

LWDO regio Limburg

 

Maar liefst 65 oncologiediëtisten en andere zorgprofessionals kwamen op 12 december naar de Masterclass Oncologie in Maastricht, die door de afdeling Limburg van de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) in samenwerking met het Maastricht UMC+ werd georganiseerd.
  
Allereerst kwam Martine Sealy, senior onderzoeker op de Hanze Hogeschool aan het woord, die speciaal uit Groningen was gekomen om ons mee te nemen in het gebruik en de implementatie van de PG-SGA. De PGSGA staat voor Patient Generated Subjective Global Assessment, een belangrijk instrument voor screening en assessment van de voedingstoestand onder andere in de oncologie.
  
Reina Cobussen, stafadviseur Patiënt- en Zorgcommunicatie van het Maastricht UMC+, vertelde vervolgens over gezondheidsvaardigheden. Zij maakte ons ervan bewust dat we vaak te moeilijk praten en schrijven voor een groot deel van onze patiënten.
  
Daarna was José Maessen, stafadviseur Persoonsgerichte Zorg van het Maastricht UMC+ aan het woord met een inspirerend betoog over patiëntgerichte zorg, waarbij zij benadrukte dat we vooral moeten nagaan wat voor de patiënt belangrijk is.
  
Tijdens het walking diner was er volop gelegenheid om te netwerken.
Hierna vertelde Sander Rensen, universitair hoofddocent afdeling chirurgie Maastricht UMC+, over zijn onderzoek naar veranderingen in stofwisseling bij kankercachexie en over factoren die daarbij een rol spelen, zoals inflammatie. Hij liet ons zien dat door gebruik van artificial intelligence (AI) de lichaamssamenstelling en spierkwaliteit in CT-scans geautomatiseerd kan worden bepaald.
  
Tjesco Massaro, hoofd Medical Affairs Nutricia Specialized Nutrition, sprak over de behoefte en het effect van eiwit en omega-3 vetzuren bij patiënten met inflammatie.
  
Als laatste gaf José Breedvelddiëtist-onderzoeker van Diet and Cancer Consultancy een update van nieuws binnen de oncologie van het afgelopen jaar. Ze besprak de nieuwe website van de LWDO, de nieuwe Nederlandse kankeragenda en de eerste stappen die worden gezet in het vormen van een oncologiezorgnetwerk in de regio Maastricht-Heuvelland.
  
Door een bijdrage van Nutricia en Medireva werd deze Masterclass mede mogelijk gemaakt. We kijken terug op een zeer geslaagde middag en avond.