logo
LWDO: Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie
De specialist op het gebied van Voeding en Kanker

 

De voedingsproblemen bij kanker zijn heel divers. De Landelijke Werkgroep
Diëtisten Oncologie heeft standpunten, richtlijnen en folders ontwikkeld voor
alle professionals werkzaam in de oncologie.

 

Het doel van de LWDO is het optimaliseren van de voedingszorg op het gebied van de oncologie door:

 

  1. een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van multidisciplinaire richtlijnen;
  2. ontwikkelingen in de oncologie en de oncologische diëtetiek te volgen en ervaringen, nieuwe ideeën en ontwikkelingen op dit gebied uit te wisselen en te bediscussiëren;
  3. waar mogelijk en relevant standpunten op basis van (literatuur)onderzoek, ervaring en nieuwe ontwikkelingen te formuleren en uit te dragen, zoveel mogelijk in samenwerking met andere disciplines;
  4. kennis op het gebied van de oncologische diëtetiek uit te dragen naar professionele hulpverleners;
  5. het aanspreekpunt te zijn voor andere disciplines en instanties op het gebied van de voedingszorg bij kanker.

 

 

Informatie voor professionals

Voor een compleet overzicht over de rol van voeding bij kanker en behandeling is het Handboek Voeding bij Kanker aan te bevelen of oncoline (voeding en dieet).

  

Naast een landelijk netwerk bestaan er ook 7 regionale diëtistennetwerken, verspreid over het hele land. Diëtisten uit zowel de 1e, 2e als 3e lijn kunnen zich aanmelden bij een netwerk om hun kennis over de oncologische diëtetiek te vergroten en te delen. Kijk voor meer informatie onder het tabblad Bestuur en Leden.

Kijk op de website van IKNL welke werkgroep bij jou in de buurt actief is.

  

Informatie voor patiënten

www.voedingenkankerinfo.nl

Op deze site staat betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde  informatie over de samenhang tussen voeding en kanker. Naast informatie over voeding tijdens de behandeling, bevat de site ook antwoorden op vragen over de preventie van kanker en voeding ná de behandeling van kanker.

 

Voedingsadviezen en brochures voor patiënten staan op de site van de KWF Kankerbestrijding.

In de brochure ‘Gewichtsverlies, als kanker niet kan worden genezen' wordt op begrijpelijke wijze uitgelegd wat de achterliggende oorzaken zijn en staan nuttige tips hoe patiënten daarmee om kunnen gaan.

 

Wanneer u persoonlijk advies wilt, kunt u contact opnemen met de diëtist uit het ziekenhuis waar u behandeld wordt, of met een zelfstandig gevestigd diëtist. In de Verwijsgids Kanker vindt u een lijst met diëtisten bij u in de buurt.

 

Preventie van kanker

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) is de specialist in de rol van voeding en beweging bij het ontstaan van kanker. 

 

 

 

 

 

 

logo_lwdo_kleur_50